zaterdag, 30 mei 2015 18:51

"Van Katoen"

Laatst schreef ik over Tweed, de sterke wollen stof uit Schotland. De Tweed bleek ook een rivier te zijn.
Katoen, het populaire “zusje” van de wollen stof is vandaag aan de beurt om eens nader belicht te worden. Wat blijkt na enig speurwerk? De Katoen is ook een rivier. Maar dan in Rusland. Dat is toeval. En wel leuk om even te vermelden.
Maar goed: we gaan het hebben over katoen.

“Hem van Katoen geven” is een spreekwoord met vele betekenissen. Het komt erop neer dat je “je beste beentje voorzet” of “er vaart achter zet” of “iemand een pak rammel geeft”. Dat laatste komt niet zo leuk over…..maar alle drie de betekenissen stralen kracht uit.
En dat is wat Katoen is: sterk. Daarnaast heeft katoen nog vele andere eigenschappen waar iedereen zo blij mee is: het is huidvriendelijk, heeft een goede vochtopname, is gemakkelijk te verwerken, zeer goed te verven en staat bekend om zijn goede prijs/kwaliteit verhouding. 

Wat we van katoen minder fijn vinden is hij nogal krimpt in de was (5%). Vandaar dat ik de stof eerst altijd even in de wasmachine gaat voordat ik hem ga verwerken. Dat er veel chemicaliën nodig zijn om het proces van plant naar product goed te laten verlopen is ook een minpunt. Vandaar ook dat er steeds meer biologisch geteeld gaat worden. Zodat katoen zijn naam “natuurproduct” weer goed waar kan maken. 

Tot slot: ik ben dol op katoen. Behalve wanneer ik achter de strijkplank sta met een verkreukeld uit de was gekomen kledingstuk dat veel warmte en doorzettingsvermogen vraagt om weer toonbaar te worden. Dan geeft ik hem van katoen….dat katoentje.

Viscose: nog een zusje uit de familie van Textiel van natuurlijke oorsprong. Deze kreukt niet…….Over deze stof een volgende keer meer.

edited by: pomelo.nu

Lees 2562 keer
Hanneke Oudmaijer

Hanneke Oudmaijer is eigenaar van Modevakschool Textiel en Vorm.