zondag, 15 maart 2015 09:59

Maatwerk

Geschreven door

Maatwerk

Kledingmaten voor dames verschillen. Per merk. Per land. Als je in Nederland bijvoorbeeld maatje 40 hebt zal je in Frankrijk maat 42 uit het rek moeten halen om te passen. En in Italië maat 46 (oeps). In de VS zal maat 12 voor jou dan de goede maat zijn. Deze verschillende maataanduidingen staan wel weer voor Medium.

Nu weet ik het niet meer…….kan dat niet anders? Als ik lees hoe lang er al nagedacht wordt om meer uniformiteit in de maataanduidingen te krijgen vrees ik dat het een lastige kwestie is.
Dat waar men al zo lang aan gewend is….in elk individueel land…laat zich niet zo makkelijk ombuigen. De grote modehuizen in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië hebben hierin ook een bepalende vinger in de pap. Zij staan er bepaald niet om te springen om hun petite voortaan als medium te verkopen. Of andersom. Ze zijn gehecht aan hun eigen maat.

De International Orginazation for Standardization wil het zo graag; een Internationale norm. Wij ook? Of zullen we gewoon de tabellen gebruiken die er zijn. Zelf vind ik dat niet zo’n probleem. Ik wil het gevoel dat mijn maat in bijvoorbeeld Italië “niet klopt” liever tussen haakjes plaatsen. Ik weet hoe het zit. Het is maar een aanduiding.

Maar waar hebben we het over….kleding kopen? We maken het gewoon. Met een standaard patroon. Of precies nagemaakt van een goed zittend eigen kledingstuk. Of voor nog meer perfectie…met een maatpatroon speciaal voor jou gemaakt. Dat kan bij Textiel en Vorm.

edited by: pomelo.nu

Lees 2629 keer
Hanneke Oudmaijer

Hanneke Oudmaijer is eigenaar van Modevakschool Textiel en Vorm.

Meer in deze categorie: « Fijne Feestdagen! Pimp je Caravan »