maandag, 23 december 2019 13:29

Kerst en nieuwjaarsgroet

 

Tot ziens in het nieuwe jaar.
De lessen starten weer op 6 januari 2020

maandag, 16 september 2019 16:35

Basisicursus naaien met de naaimachine

Wil je meer leren over het gebruik van een naaimachine. Heb je een naaimachine gekregen van een familielid of gekocht bij een winkel of webshop , maar weet je niet hoe je deze moet gebruiken. Of wil je proberen of naaien iets voor jou is?

Dan is dit wellicht de cursus voor jou.

Wanneer wordt de Basiscursus gegeven?

Vrijdag 4 oktober 2019 13.30-16.00 of
Vrijdag 1 november 2019 13.30-16.00 of
Vrijdag 6 december 2019. 13.30-16.00

Ben je na deze cursus enthousiast geraakt en wil je meer leren dan kun je aanschuiven bij de reguliere naailessen, indien er plaats is op dat moment. Of je aanmelden voor 1 van onze eenmalige workshops.

Kosten van deze basiscursus 29,95 euro vooraf te betalen bij aanmelding. Na betaling is de aanmelding definitief.

Waar: Textiel en vorm
Gouwakker 22
5321 WG Hedel.

Cursusleiders : Hanneke Oudmaijer
Annemarie Graat

Je kunt je aanmelden bij

 

zondag, 09 december 2018 12:21

Fijne feestdagen

De kerstvakantie begint op
24 december 2018. 
We zijn er weer op maandag
7 januari 2019.

maandag, 15 oktober 2018 09:34

Annemarie is geslaagd!

Annemarie is geslaagd voor de Coupeuse-opleiding van HCH Modevakopleidingen. Dit mooie  jasje is gemaakt door Annemarie als één van de examenopdrachten. Ze heeft hele hoge cijfers gehaald. Supertrots op Annemarie!

woensdag, 18 juli 2018 14:57

Mango: een fruitig tasje

Een mango op mijn fruitschaal staat zo leuk. Maar ik vind mango best ingewikkeld. Want op het moment dat ik hem wil eten is hij vaak nog niet rijp. En als hij rijp is vergeet ik hem. En omdat ik dat dan vergeten ben is hij de dag daarna niet meer te eten.
Want dan is hij bruin en fluffy.

Maar de mango heeft een geheim. Hij kan namelijk verwerkt worden tot een lap stof die veel weg heeft van leer.
Dit hebben student-ontwerpers van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam ontdekt toen zij de opdracht kregen “iets te doen aan de gigantische voedselverspilling”. Zij vonden op een markt in de buurt van de academie elke dag ruim 3.500 kilo onverkoopbare groente en fruit, waaronder vele mango’s.

Gekozen werd om de mango’s te gaan bewerken. Om eens te kijken wat daar mee te doen was.
Een klassieke kooktechniek werd gebruikt, de techniek waarmee koks van oud fruit snoepjes maken. Ze pureren het oude fruit, verwijderen de pitten en koken de puree vervolgens.
Door het koken worden de suikers in het fruit geactiveerd, waardoor een stevige drab ontstaat. Ze smeren het gekookte fruit uit over verschillende ramen die met bakpapier zijn bekleed. Vervolgens laten ze dit drogen. Hierdoor ontstaat een onalledaags fruitleer.

Het belangrijkste speerpunt voor de ontwerpers is het materiaal technisch zo bruikbaar mogelijk te maken. Ze zouden hiervoor materialen als epoxyhars kunnen gebruiken, maar de studenten gebruiken liever duurzamere producten.

In "Blue City" in Rotterdam (voormalig Tropicana) staan een paar schoenen tentoongesteld die gemaakt zijn van mangoleer. Ze zijn qua design prachtig om te zien maar schijnen te smelten zodra je ermee in de regen loopt.
Er is dus nog werk aan de winkel om te verfijnen en een goede structuur te krijgen die zich in alle omstandigheden gedraagt als echt leer. Maar het begin is er.
Bovenstaand tasje is ook van mango (niet te verwarren met een tasje van het merk Mango).

 

 

donderdag, 12 juli 2018 19:30

Zomervakantie

De zomer is begonnen bij Textiel en Vorm.
Een fijne vakantie!
Op maandag 3 september starten de lessen weer.

woensdag, 09 mei 2018 18:39

Velvet

Velvet is een serie van Spaanse bodem en speelt in de vijftiger jaren. In totaal zijn er vier seizoenen gemaakt.
Velvet is één van de meest prestigieuze modehuizen van Spanje. De kleding die daar verkocht wordt komt uit eigen atelier.
Ana Ribera is de hoofdpersoon. We volgen haar in de ontwikkeling van naaister, coupeuse, ontwerpster tot stijlicoon. 


Wanneer Ana, als weeskind, naar de zaak komt wordt ze al snel vriendjes met Alberto Márquez Navarro, hij is de erfgenaam van de winkel. Ana’s oom Emilio die chef is in de zaak ontfermt zich over zijn kleine nichtje. Alberto en Ana  groeien samen op en het is een kwestie van tijd voor ze ook op elkaar verliefd worden. Daar ontstaat dan wel gelijk het grote probleem. Want hoe kan Alberto nou ooit een relatie krijgen met een meisje van de werkvloer? Het is de rode draad in dit verhaal. Romantiek is een belangrijke factor in deze serie.


Waar ik graag naar keek was het fantastische decor waarin alles zich afspeelde. De mode, de stijl, de stoffen en de ateliers waar de mooiste Haute Couture gemaakt werd hielden mij aan de buis gekluisterd. Het suizen van de naaimachines. Het behoedzaam knippen van de prachtigste stoffen die duidelijk niet van de lapjesmarkt kwamen. De accessoires die in de winkel verkocht werden als onmisbaar detail bij de jurken van de allerrijksten van Madrid. In de loop van de seizoenen zie je dat Ana de mode toegankelijker wil maken voor een groter publiek. Als meisje van eenvoudige komaf  heeft zij hart voor de lagere sociale klasse. Ook zij mogen er mooi uitzien in betaalbare eigentijdse mode. De Prêt-à-Porter wordt geboren. Lees in mijn volgende blog hierover. En als het enigszins kan: kijk naar de serie. Velvet. Op Netflix.

woensdag, 07 maart 2018 19:27

Kleurenanalyse: Lentetype

Kleurenanalyses kunnen je helpen om te bepalen welke kleuren het best bij je passen.

Zo zijn er de volgende kleuren-typen bepaald door mensen die daar verstand van hebben: Lentetype, Zomertype, Herfsttype en Wintertype.

Vandaag is het Lentetype aan de beurt.

Bij lente denk je aan krokussen, tulpen, hyancinten en de narcis. Als je een lentetype bent betekent dit niet dat je je geheel naar keukenhofkleuren hoeft te kleden, maar het is wel een inspiratiebron. Geel is een van dé kleuren voor 2018. Het lentetype zal zich in dit geval niet kleden in de kleur van kanarie, vla of mosterd, maar kiezen voor de heldere en felle kleuren van de narcis.

Als je helemaal niet wil gaan voor geel is er meer onder de zon.

De kleurenanalyste zal bij een lentetype de volgende kenmerken zien:

De huid: crème of goud, perzik, gouden zomersproeten.
Het haar: geelblond, licht en donker honingblond, warmgoudbruin (midden tot donker) champagne grijs, soms ook assig blond en lijkt dan erg op het zomertype.
De ogen: goudgroen, blauw met geel-turquoise, bruin en soms helder blauw.

Het lentetype ziet er goed uit in:

Diverse frisse, felle groentinten ( granny, olijf )
Oranje, abrikoos, flamingo roze, zalmroze tinten
Ecru/licht beige en goudbruintinten
Turquoise / zeegroen
Zonnegeel ( wel weer geel )
Fel oranjerood, koraalrood

De sieraden die mooi staan zijn: goud- en kopertinten.

Laat maar komen die lente.

 

maandag, 08 januari 2018 17:43

Minimalisme

Rond de feestdagen werd er veel over geschreven. De spullen die we met zijn allen aanschaffen om de feestdagen de “glans” te geven die we zo gewend zijn.

Sinterklaas en de Kerstman willen het zo graag: cadeaus geven die jij (of je kinderen en geliefden) echt niet kunnen missen.
Jamie Oliver en alle andere beroemde koks willen het zo graag: voor jou de recepten aanleveren voor een tenminste 5-gangen diner tijdens deze dagen. Met veel (bijzondere) ingrediënten waar je nooit aan denkt en ook nooit zal kopen doorgaans. De eenmalig gebruikte potjes met kruiden, sausjes en zakjes staan nu weer in de (koel)kast om na een paar maanden weggegooid te moeten worden.
De kledingzaken willen het zo graag: dat jij die jurk en dat jasje koopt zodat je in ieder geval iets nieuws aan hebt aan de kersttafel of op het nieuwjaarsfeest.

Wij willen het zo graag: nou ja graag…. We doen mee. Of zijn op zijn minst in tweestrijd.

De minimalisten laten tijdens deze periode graag horen waar zij voor staan: meer is minder. Veel spullen kopen maakt ongedurig en hongerig naar meer. Ze geven rompslomp en het doet pijn in je portemonnee. Duurzaam is het bepaald ook niet.

Als je in je kledingkast “rust” wil, dan wil ik graag met je meedenken.
Want minimalisme staat mij wel aan. Ik ben er eens over gaan lezen. Wat heb je nou eigenlijk minimaal nodig in je kledingkast om er toch maximaal en elke dag anders uit te zien. Want saai willen we niet worden.

Voor 22 dagen een andere “look” heb je het volgende nodig:

2 rokjes
2 broeken
6 tops
2 jasjes/vestjes

Wat wordt het overzichtelijk in je kast als je dit consequent doorvoert. En overtollige andere zaken weggooit.
Als je deze kledingstukken van mooie duurzame stoffen maakt bij Textiel en Vorm in de kleuren die bij elkaar en bij jou passen dan ben je vriendelijk voor jezelf, voor je portemonnee en voor het milieu.

donderdag, 21 december 2017 09:10

Fijne feestdagen

Textiel en Vorm wenst iedereen fijne dagen en een heel goed en creatief 2018!
De lessen starten weer op maandag 8 januari 2018

vrijdag, 27 oktober 2017 12:48

Kleurenanalyse: Wintertype

Kleurenanalyses kunnen je helpen om te bepalen welke kleuren het best bij je passen.
Zo zijn er de volgende kleuren-typen bepaald door mensen die daar verstand van hebben: Lentetype, Zomertype, Herfsttype en Wintertype.

Kleurenanalistes bepalen aan de hand van doeken die zij draperen over de schouders en langs het gezicht welk type jij bent. Dit vergt ervaring en tijd. Op deze plaats en ook in mijn atelier ben ik niet de aangewezen persoon om een weloverwogen advies te kunnen geven.
Maar ik kan wel een tipje van de sluier oplichten. Om te beginnen met het wintertype. Gewoon omdat het bijna winter is.

Als je een Wintertype bent betekent dit niet dat je altijd een muts op moet zetten om er goed uit te zien. Wintertypes stralen ook in de zomer. Met kleuren die ook op dat moment passen bij huid en haar.

Een kleurenanaliste zal bij een wintertype de volgende kenmerken zien:

De huid: licht tot donker olijf of een zeer lichter bijna witte teint (sneeuwwitje).
Het haar: zwart, zwartbruin, lichtblond, zilvergrijs
De ogen: donkerbruin, goudbruin, hazelnootbruin, zwartbruin, helderblauw met allen een zeer witte oogappel.

De kleuren die zullen worden aanbevolen zijn:

Zwart en combinatie met een felle kleur (fuchsia, fel paars, lavendelpaars, citroengeel, fel groen)
Zwart in combinatie met fel wit
Rood (van rood, wit, blauw)
Alle heldere blauwtinten
Donkerbruin met felle accenten als turquoise
Biljartlakengroen (fel)
Donkerpaars.

De sieraden die mooi staan zijn: zilver en wit goud.

Nogmaals: in mijn atelier zal ik niet datgene kunnen bieden wat de kleurenanaliste wel kan. Maar enig zicht op kleuren die wel of niet staan bij de verschillende personen heb ik natuurlijk wel gekregen in de loop der tijd. En het interesseert mij vakmatig natuurlijk bijzonder.
Om een goed persoonlijk advies te krijgen over het kleuren-type dat jij bent zou je kunnen googelen om te zien welke kleurenanalistes er bij jou in de buurt zijn.

woensdag, 18 oktober 2017 13:43

TextielMuseum Tilburg

Het TextielMuseum in Tilburg is voor de liefhebber van stoffen en alles wat daar mee te maken heeft een aanrader.
Het museum is gevestigd in een oude textielfabriek. Er zijn regelmatig wisselende tentoonstelling. Nu was er de tentoonstelling van Lidewij Edelkoort (trendwatcher). Die tentoonstelling heeft de naam: “Earth Matters”. Wat natuurlijk helemaal waar is. De wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde wordt hier op een mooie manier getoond.

Ik vond het TextielLab ook erg leuk. Het lab is een internationaal kenniscentrum dat zich vooral richt op inrichtings-en vormgevingsprojecten. Het houdt het midden tussen een gespecialiseerde werkplaats voor het vervaardigen van unieke stoffen en een open atelier waar innovatie centraal staat. Nationale en internationale ontwerpers, architecten, kunstenaars en veelbelovende studenten ontdekken hier de mogelijkheden op het gebied van garens, computergestuurde technieken en ambachten.
Ik ben hier met mijn fototoestel als “Alice in Wonderland” doorheen gelopen. Van oa. de breimachine, weefgetouwen, kleurenpaletten en de punniktafel (mini- textiellab voor kinderen) heb ik wat plaatjes geschoten. 

Zoals in elk museum ontbreekt hier ook niet een biblotheek en in de museumwinkel worden spullen uit het lab verkocht.

Wil je de tentoonstelling van Lidewij Edelkoort nog bezoeken? Dit kan tot 26 november 2017. Gaat dat zien! En vergeet vooral ook niet je blik te verruimen naar het TextielLab. Het is een bezoek waard.

  • IMG_0839
  • IMG_0840
  • IMG_0841
  • IMG_0842
  • IMG_0843
  • IMG_0844
  • IMG_0845
woensdag, 06 september 2017 07:32

Madelief

Op 1 september zijn de lessen weer begonnen. Wat leuk om iedereen weer te zien en de vakantieverhalen te horen. Zo ook die van mijn kinder-jeugdgroep die afgelopen maandag van 18.00 tot 19.30 weer zijn aangeschoven in mijn atelier.
Graag wil ik iemand uit die groep voorstellen met een verhaal dat mij als docent blij heeft verrast met haar creativiteit en talent.
Madelief is haar naam. Voor de vakantie is zij met een paar lessen begonnen bij Textiel en Vorm.

Madelief is 11 jaar en zit in groep 8 van de basisschool in Well.
Naast vakantie vieren met haar ouders en zusje is Madelief aan de slag gegaan achter de naaimachine. Zij wilde een etui te maken voor het nieuwe schooljaar. En dat is heel goed gelukt! Zo goed dat zij zelfs opdrachten kreeg van vriendinnetjes en anderen er voor hen ook één te maken. Met verschillende leuke stofjes heeft zij een ware collectie van 21 stuks gemaakt. De etuis zijn voorzien van een gekleurde rits en zijn heel mooi uitgevoerd en afgewerkt. Een extra leuk detail is de naamkaartjes die zij er bij maakt zodat elk etui een persoonlijk accent krijgt. Wil je ook zo’n leuk etui hebben? Neem dan contact op via .

 IMG 0691

Madelief is alweer weer enthousiast begonnen aan een nieuw project: een jurkje maken voor haarzelf. Ze zal daar waarschijnlijk de lockmachine voor gaan gebruiken. Het werken met deze machine heeft zij al aardig onder de knie gekregen heb ik gezien. En dat is wel bijzonder!

Zo door Madelief! Het wordt een leuk jaar waarin je nòg meer kan laten zien wat er allemaal met textiel en de naaimachine mogelijk is.

 

maandag, 14 augustus 2017 14:25

Kunstig

Leer is mooi maar prijzig. Om leer ter verwerken tot een kledingstuk kan je wel wat ervaring gebruiken. Als je uitschiet met de schaar of het torn-mes dan heb je spijt van de dure aankoop die je hebt gedaan. Stiksels zijn ook niet zo makkelijk zonder schade uit te halen als je een foutje hebt gemaakt.

Maar geen nood……..

Voor de relatieve beginner in textiel-bewerken is er een oplossing in de vorm van kunstleer. Om te oefenen voor het echte “leer” werk.
Kunstleer is goedkoper maar heeft dezelfde uitstraling. Een bijkomend voordeel is het onderhoud: het is gemakkelijker schoon te houden. Een nadeel ten opzichte van leer is dat er eerder slijtage op kan treden. Maar dan maak je gewoon toch weer een nieuwe jas of jurk?

Kunstleer (of imitatieleer, skai ) bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van katoen. In de kunststof wordt een tekening en structuur gedrukt die lijkt op de structuur van leer. Van oorsprong zijn het stoffen die geen vocht doorlaten, maar er zijn inmiddels ook veel varianten ontwikkeld die een ademende werking hebben. Deze stoffen hebben een micro-poreuze structuur.

Op 1 september beginnen de lessen weer bij Textiel en Vorm.
Heb je inspiratie gekregen voor het maken van een vegetarische jurk of jas? Ga dan vast eens snuffelen in de stoffenzaken of op de markt. En zoals je weet: voor het uitzoeken van een patroon is er een uitgebreide keuze in mijn patronen-bibliotheek.

dinsdag, 27 juni 2017 09:45

Workshop Quilten

Heb je altijd al willen Quilten maar heb je weinig tot geen  ervaring met de naaimachine? Dan is dit een leuke workshop voor jou.

Je maakt een kussenhoes met drie poedertint-kleuren French Terry. French Terry is een stof die gebruikt wordt voor onder andere sweaters. Het is gemaakt van katoen en elasthaan en heeft aan de achterkant fijne lusjes. 

Wat leer je: Je maakt een kussenhoes met vierkantjes die op een speciale manier aan elkaar gezet worden op de naaimachine. Dat is de voorzijde van het kussen. Je leert ook tijdens de workshop op een mooie manier de rits aan de achterzijde te plaatsen. 

 

Schermafbeelding 2017 06 27 om 13.14.02  

De cursus:

Datum:
Donderdag 3 augustus 2017 en Vrijdag 4 augustus 2017 
Aanvang: 13 uur. We werken gedurende 2 à 3 uur aan de kussens. Dit is afhankelijk van de ervaring met een naaimachine.

Prijs:
29,95 euro.  Dit is inclusief stof, rits, garen, gebruik van naaimachine, koffie en thee. De kussenvulling -50 bij 50 cm- is niet bij de prijs inbegrepen. Je mag je eigen naaimachine  meenemen.

Locatie:
Blankensteijn 7 
5321 GN Hedel 
Er is voldoende parkeeruimte 

Aanmeldingen kunnen gedaan worden via de contactpagina vòòr 15 juli. Zodra we je aanmelding hebben ontvangen zullen we je aanvullende informatie sturen over de stoffen waaruit gekozen kan worden en de betalingswijze.

De cursus gaat door met minimaal 8 cursisten. 

We zien je aanmelding graag tegemoet!

Annemarie Graat en Hanneke Oudmaijer 

Textiel en Vorm bestaat 7 jaar, 10 maanden, 1 week en 1 dag.

Graag wil ik als gast op deze website op dit willekeurige moment mijn zegje doen. Met de loftrompet erbij.

Het is een cliché…de bedrijven die aan de keukentafel beginnen. Tegenwoordig is daar de mooie naam “Start-Up” voor. Nou was het niet echt de keukentafel, maar wel een tafel met naaimachine in de aangrenzende ruimte naast de keuken waar het startschot viel. Met een enkele cursist. Even daarna kwam er een naaimachine bij met een bijbehorende tweede cursist. En zo ging de klos garen steeds verder rollen. Hanneke werd gevraagd om lessen aan tieners te geven voor BSO de Kanteel in den Bosch. De naailessen voor jongeren ging zij ook thuis geven. Daarnaast werden er ook workshops georganiseerd. Soms samen met anderen uit de creatieve branche.

Voor HCH Modevakschool werd zij docent in haar eigen Textiel en Vorm ruimte. Het werd druk in het atelier met 4 werkplekken met naaimachine. Een extra tafel stond permanent opgesteld voor de lockmachine. De paspop en de demo-pop hadden een eigen hoek met goed uitzicht over de cursisten. En de strijkplank kon er ook nog wel bij evenals de materialen, klossen garen, stoffen, tijdschriften, boeken. Knus was het wel te noemen.

Toch was dit wel het moment om uit te breiden. De aangrenzende garage en bijkeukentje stonden gelukkig te wachten om opgeruimd en opgeknapt te worden om zo  goede dienst te kunnen bewijzen aan Textiel en Vorm.

Een aantal maanden geleden is deze nieuwe extra ruimte in gebruik genomen. Er is plaats gekomen voor 2 extra cursisten, een koffie-en thee keukentje, een winkeltje en de kniptafel.

Een “Start-Upper” ben je niet meer Hanneke. Al langer heb je laten zien dat je een “Go-Onner” bent. Nog vele jaren zo door met Textiel en Vorm! Dat wens ik je.

dinsdag, 20 december 2016 10:35

Fijne feestdagen

dinsdag, 04 oktober 2016 16:30

Patchwork en Karl

Karl Lagerfeld is sinds 1983 hoofdontwerper van modehuis Chanel. Van dit modehuis hebben we eerder de quilt-techniek langs zien komen (Quilten en Coco). Karl gebruikt op zijn beurt ook een oude techniek die past in de lijn van het Franse modehuis. Hij koos onlangs voor Patchwork, dat in de 18e en 19 e eeuw veel werd toegepast.

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

Karl had nog wat lapjes liggen. En maakte er en bonte verzameling jasjes, jurken, rokken en tasjes van. Door te Matchen en te Patchen. Het zijn geen creaties die je aan zal doen bij bijvoorbeeld het doen van de boodschappen of andere alledaagse activiteiten. Maar daar was het hem vast niet om te doen. Het is mooi om te zien wat er allemaal gemaakt kan worden met een combinatie van oude techniek en eigentijdse fantasie.

Wil je zijn op Patchwork geïnspireerde collectie zien? Kijk dan op:

http://www.telegraph.co.uk/fashion/brands/chanel-cruise-2016-collection-seoul/

Wil je zelf aan de slag met naald, draad, lapjes stof en mallen van karton? Dan kan dat bij Textiel en Vorm.

donderdag, 25 augustus 2016 13:06

Klosklus

De vakantie zit er bijna op. En misschien voel je je de “klos” nu je weer op je werk of op school verwacht wordt. Bij Textiel en Vorm voelde ik mij wel even zo toen ik- ter voorbereiding op het nieuwe seizoen- mijn materialen uit ging zoeken. De klossen nodigden zeker uit tot klussen. Hoe dat in zijn werk ging dat lees je hier:
Men name een paar stevige planken, vroegen een paar stevige mannen, die met een dito zaag- en boormachine goed overweg zouden kunnen. De buren gaven we oordopjes. Zelf deden we er ook een paar in. En honderden gaatjes werden op gelijkmatige afstand geboord. De stokjes werden op een andere workmate keurig afgezaagd op maat. Toen begon het betere ezeltje prik-werk en konden de stokjes geplaatst worden.
De borden kregen aan de muur een voor alle cursisten goed zichtbare plaats.
Het laatste en leukste van deze superklus kon toen beginnen. Aan mij was het de eer om alles op kleur en maat een plek te geven. Het resultaat is een kleurrijke en handige blikvanger geworden waar we tijdens de lessen veel plezier aan zullen hebben.

Kies je kleur. Kies je klos.

dinsdag, 05 juli 2016 12:27

Zomervakantie 2017

De zomer is begonnen bij Textiel en Vorm.
Een fijne vakantie!
Op vrijdag 1 september starten de lessen weer.

dinsdag, 03 mei 2016 15:26

Quilten en Coco

Modegiganten laten zich natuurlijk vaak inspireren door oude technieken en toepassingen.
Zo liet Coco Chanel (1883-1971) zich terug voeren naar vervlogen tijden en kwam uit bij het Romeinse rijk. Waar het quilten een bezigheid was die wellicht ontstond om lekker warm te blijven. Want: quilten is het op elkaar stikken van een aantal lagen textiel zodat een “Puffy” resultaat ontstaat. Een quilt is van oorsprong een doorgestikte deken. Warm, dik en comfortabel.

Nou zal Coco in het quilten niet als hoofdzaak een warmtebron gezien hebben. Want hout-en kolenkachels en later de centrale verwarming deden dat warm houden vast voor haar. Zij zal op zoek zijn gegaan naar een modieuze toepassing van de doorgestikte stoffen die eigentijdse originaliteit uitstraalde. En een mogelijkheid om zich te onderscheiden. Zo ging zij ontwerpen maken die geschikt waren om te quilten.

We kennen het resultaat. De tasjes. De dure tasjes die zo vaak nagemaakt worden over de hele wereld. De kopieën onderscheiden zich vaak niet van de “echte”. Nog steeds is het een modeartikel dat in Fashionland niet meer is weg te denken.

Dat hadden de Romeinen toch nooit gedacht.

De volgende keer schrijf ik over nog een techniek die ver terug voert. Patchwork. Daarbij komt een andere modeontwerper automatisch in beeld: Karl Lagerfeld.

maandag, 04 april 2016 13:41

Jumpsuit

De Jumpsuit. Oorspronkelijk werd dit kledingstuk gedragen door parachutisten. Vandaar de naam : ”springpak”. Het is een kledingstuk dat in zestiger jaren veel gedragen werd als populair en modieus item in de popcultuur. Ook in de tachtiger jaren kwam het kledingstuk terug, maar dan in de vorm van een broekpak.

De Jumpsuit is opnieuw terug. Regelmatig zie deze “blouse en broek aan één stuk” gedragen worden. Let maar eens op Annnechien Steenhuizen tijdens het 20 uur journaal . Zij verschijnt regelmatig in dit kledingstuk. En zo vele anderen..
De jumpsuit is comfortabel en leuk. En in allerlei varianten te maken. Met korte en lange mouwen. Of met een topje als bovenstuk.

Annelissa (op de foto) heeft er ook één gemaakt tijdens de lessen. Een hele leuke. Van soepele stof. Deze jumpsuit is ideaal om mee te nemen op vakantie. Voor in de stad of op de boulevard is het prettig dat je kleding niet “opwaait” in de wind. Ook is hij koel in de zon…terwijl je toch beschermt bent tegen zonnebrand. En wat dacht je van ‘avonds: de muggen die doorgaans je enkels en onderbenen graag te pakken willen nemen hou je zo lekker op afstand.


Krijg je ook al zin in de vakantie. Ik wel.

donderdag, 17 maart 2016 10:16

Pop-up winkel

Mijn winkel is niet zo’n zaak met verschillende verdiepingen waar je een dagje kan gaan shoppen. Hoewel dat ook heel leuk zou zijn. Maar de detailhandel is niet mijn vakgebied. Waarom heb ik dan toch een kleine winkel naast mijn atelier heb aangelegd: daar kan ik een eenvoudig antwoord op geven. Gewoon: omdat het handig is. Tijdens de lessen is het regelmatig gebleken dat bijvoorbeeld ineens de vlieseline op is op een cruciaal moment. Ook komt het voor dat beginnende cursisten graag wat advies en uitleg willen hebben bij de verschillende accessoires die nodig zijn als basisuitrusting. De tarnmesjes, naaimachinenaalden, kopspelden, patroonpapier liggen mooi uitgestald om onder de loep genomen te worden. Ook is het handig gebleken eens te kijken welke materialen geschikt zijn bij de lap stof die je al in huis had. Even snuffelen tussen de spulletjes kan je daarbij verder helpen.
Naast de praktische voordelen die mijn winkel biedt, houd ik blijvend mijn blik open voor nieuwe materialen en noviteiten die met mijn vakgebied te maken hebben. Zoals ik dat altijd gewend ben. Het inkopen en laten zien van nieuwe materialen in mijn Pop-up winkel is voor mij een leuke nieuwe stap!

dinsdag, 01 maart 2016 19:29

Profiel: Anne van der Tas

Anne van der Tas is cursiste bij Textiel en Vorm. Ook doet zij eindexamen HAVO: éen van de onderdelen is het maken van een profielwerkstuk. Het thema dat Anne gekozen heeft is: "Minimalisme en Futurisme". Anne heeft zich bij de keuze van haar onderwerp laten leiden door haar interesse in kunst, mode en haar wens hier in de toekomst een opleiding in te gaan volgen. Het lijkt haar leuk om aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) de specialistische opleiding Fashion Design te gaan volgen. Maar voor het zover is wil zij graag eerst een jaar naar het buitenland.

De presentatie van het profielwerkstuk “Minimalisme en Futurisme” op 1 februari j.l. trok een volle zaal van geïnteresseerden. Op de catwalk liet Anne creaties showen die zij samen met haar collega-ontwerpers Monique Friessen en Daniëlle van der Groef ontworpen en gemaakt heeft. De  tweeling-modellen Kyra en Claudia Jegen namen ons mee in de toekomst met twee schitterende Futurisme-outfits. De Minimalisme ontwerpen oogtsen ook veel bewondering. Zij werden geshowd door Romy Maessen en Eline van der Zande. Anne, te zien in een minimalistische "little black dress" heeft als eindbeoordeling een 8.6 ontvangen. Daar mag zij trots op zijn!

Dat ik ook trots ben op Anne dat mag wel duidelijk zijn. Ik wens haar veel succes met het volgen van haar pad in de mode!

Zie ook de fotoreportage.

Gerelateerde video

zondag, 10 januari 2016 20:31

2016- In de maak

Deze modellen hebben er zin in. In het nieuwe jaar. Net als wij bij Textiel en Vorm. Een verse bladzijde en bijpassend nieuwe kleding. Hoe de mode eruit gaat zien daar zijn de ontwerpers het al over eens. Zo af en toe laat ik hiervan een voorproefje zien op deze site.
Maak het zelf. De kleding die in 2016 voor jou het best zal staan en zal passen. Veel creativiteit en plezier is wat ik iedereen wil wensen. We zien elkaar weer in mijn atelier.

donderdag, 26 november 2015 14:10

Knopen...en naalden tellen

Wie zijn knopen telt, is ergens onzeker over en probeert een besluit te nemen met de knopen van zijn vest, bloes of overhemd als hulpmiddel.
Ga ik bijvoorbeeld "ja of nee" op reis met een zelfgemaakte jas uit het atelier van Textiel en Vorm.

Dat dacht waarschijnlijk mijn man voor wie ik een winterjas maakte die hij voor het eerst droeg op zijn zakenvliegries naar Krakau (Polen).

Bij het passen van de jas had hij namelijk al een flinke prik van een naald te pakken. De naald is waarschijnlijk daarna op eigen houtje een wandeling gaan maken tussen de voering en de jas….en werd niet meer gevonden.

Totdat vlak voor de security de naald zich weer meldde…..door vergezeld van de bijbehorende draad uit de jas te gaan bungelen vlak voordat de safety-check plaats zou vinden.

Wel een geluk dat dit gebeurde. Want het zou toch erg jammer zijn geweest als de bodyscan zou aangeven dat deze passagier eerst zijn voering uit zijn jas zou moeten halen voordat hij aan boord zou kunnen.

Zal ik voortaan, net als op de operatiekamer, een lijst maken van voorwerpen die ik gebruikt heb? Zodat alle naalden, spelden, scharen weer netjes daar opgeborgen worden daar waar ze horen. Misschien is dat beter.

Je knopen….en je naalden tellen.

vrijdag, 30 oktober 2015 08:53

Talent

Annelisa en Sara weten precies wat ze willen. Dat laten ze zien bij Textiel en Vorm waar ze les krijgen in het maken van kleding. In een groep met leeftijdsgenoten op vrijdagmiddag leren ze alles wat daarvoor nodig is. Het uitzoeken van een patroon, het uitzoeken en knippen van de stof, het verwerken van de stof op de naaimachine of lockmachine. En de details die soms met de hand aangebracht worden.

Deze costumières in de dop doen het goed. Hun enthousiasme zorgt ervoor dat ze eenmaal thuis nog even verder gaan met het alweer uitzoeken van een nieuw patroon. Want het roze jurkje van Annelisa (links) is af en Sara (rechts) wil haar garderobe ook steeds verder uitbreiden. Binnenkort zien we van haar vast een mooie creatie die we natuurlijk ook op de foto gaan zetten. Het smaakt naar meer. Ze gaan gewoon door deze dames…als een team. Victor en Rolf begonnen toch ook zo? Samen met de anderen in de les houden ze de spirit erin. En wat betreft het enthousiasme thuis: de moeder van Annelisa heeft zich, aangestoken door het zelf- mode- maken- virus, ook bij een lesgroep voor volwassenen gevoegd. Zo dochter…zo moeder. 

maandag, 19 oktober 2015 14:19

Pimp je Caravan

De caravans van vroeger. Wit van buiten….grijs formica van binnen. En gordijntjes en kussens waarmee wel wat kleur bekend werd…..maar toch net niet vrolijk en fris.

Op 1 vandaag zag ik vorige week dat er een nieuwe trend is……de caravan van je oma op-pimpen tot een plek waar je blij van wordt. En dat is toch wat je wil. Blij op vakantie. Waar vroeger de oude caravans over de grens verdwenen, worden ze nu vooral door jongeren opgeknapt en omgebouwd tot hippe vakantieparadijsjes.

Als ik zo’n oude caravan had dan wist ik wel waar ik zou beginnen met de “Pimp”. De stof natuurlijk. Stof voor gordijnen, kussens, placemats, luifel, of andere accessoires. Alsof je in een snoepwinkel maar niet kan kiezen. Zoveel keus is er in de stoffenwinkel of op de lapjesmarkt.
Als je dan toch gekozen hebt: dan is het leuk om de basiskleur die het meest terugkomt in de stof te laten scannen bij de verfwinkel. En dan de kwast te gebruiken voor de kastjes, de deurtjes en….de buitenkant. Hoewel dat laatste wel een klusje voor gevorderden zal zijn.

Wat misschien voor jou ook een techniek voor gevorderden is, is het bekleden van de kussens. Je kan dit en alle andere textiele snufjes leren bij Textiel en Vorm.

zondag, 20 september 2015 13:29

Hightech Mode

Op Prinsjesdag 2015 konden we een heel bijzondere outfit bewonderen. Minister Bussemaker van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap liet zien hoe verrassend mode kan zijn als je gebruik laat maken van de nieuwste technieken.

Zij gaf wetenschappers aan faculteit Industrial design van de Technische Universiteit Eindhoven de opdracht haar te kleden voor deze bijzondere dag. Voor het ontwerp van de schoenen en de jurk is de Minister eerst door een 3D body-scan de "maat genomen".

De jurk en hoed werd door middel van computermodellen ontworpen. Om het digitale ontwerp te vertalen naar tastbaar ontwerp werd gebuikt gemaakt van een traditionele techniek – het zeefdrukken.  Dit vond  plaats in de werkplaats van ArtEZ in Arnhem. De hakken van haar schoenen en haar handtas werden uitgeprint in 3D. 

Wat zou het leuk zijn als ik zelf modellen kan 3D body-scannen in de toekomst. En aan kan bieden dat asseccoires bij mij in het atelier even uitgeprint kunnen worden. Zal het er ooit van komen? Ik ga het op de voet volgen. Misschien gaan deze ontwikkelingen sneller dan we nu denken.  

Gerelateerde video

dinsdag, 01 september 2015 21:29

Verborgen mogelijkheden

Dit Ienie-mini-naaimachientje is van de oma van mijn nichtje. Of ook gezegd…van de moeder van mijn zwager cq schoonmoeder van mijn zus. Het is een kindermachientje uit vervlogen tijden. Mijn nichtje heeft hem gekregen als erfstukje. Eens heeft ooit iemand geweten hoe hij werkte. En als ik er goed naar ga kijken dan kom ik er zeker ook achter. Het zal niet ingewikkeld zijn. Een rechte steek, een zoomsteek. En misschien een heel klein fantasiesteekje? Leuk om te zien hoe eenvoudig en solide de machines toen waren.

Hoe anders zijn de naaimachines tegenwoordig in elkaar gezet. Solide zijn ze nog. Maar de ontwerpers hebben ook erg hun best gedaan om variatie aan te bieden in het aantal steken en de grootte ervan. Geheel computergestuurd zijn er mogelijkheden te over.
Hoe makkelijk lijkt het als je in de winkel deze mogelijkheden uitgelegd krijgt.
Fluitje van een cent. Aan de slag.

Toch kreeg ik laatst de vraag van iemand: “wil jij me helpen mijn naaimachine beter te begrijpen”? Dat wil ik zeker. Het is fijn als je uit je machine kan halen wat jij nodig hebt om je kleding nog mooier te maken. Ben je nieuwsgierig of jouw machine verborgen mogelijkheden voor jou heeft? Stuur dan een berichtje naar Textiel en Vorm.

donderdag, 02 juli 2015 13:36

Een jurkje van houtsnippers

De temperaturen stijgen boven de 30 graden uit. Dus is het tijd voor kleding die als een tweede huidje aanvoelt en goed vocht opneemt.

Viscose en Lyocell  hebben deze eigenschappen en worden bovendien omschreven als stoffen met een “luxe uitstraling”. Wat mooi meegenomen is als je bij deze tropische temperaturen fris en ongekreukeld voor de dag wil komen.

Is Viscose een natuurproduct of niet? Die vraag kan ik met “ja” en ”nee” beantwoorden.

Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels. Natuurlijker kan het niet. Maar het is logisch dat deze bewerkt moeten worden. Dit gebeurt met de chemicaliën koolstofdisulfide en zwavelzuur. En dat is zeker niet “natuurlijk” te noemen.

Gelukkig is er een alternatief ontwikkeld waarbij de eigenschappen van Viscose bewaard blijven, maar waar het productieproces veel milieuvriendelijker is. Die stof heet Lyocell. ( ook wel bekent onder de gepatenteerde naam Tencel). De houtvezels komen onder andere van de eucalyptusboom. De bewerking van deze nieuwkomer in stoffenland gebeurt met minder schadelijke stoffen die bovendien weer hergebruikt worden. Zo komt zo min mogelijk afvalwater  in het milieu.

Wil je een milieubewust jurkje of  T-shirt maken? Dan is Lyocell de betere keuze.

donderdag, 18 juni 2015 13:23

Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha

Heb jij ook een Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha? Ik weet zeker van wel. Wie heeft er geen. Als ik YKK zeg dan komt dat bekender voor. Het is de rits die waarschijnlijk verwerkt is in je broek, je rugzak, je jas, je rok, je portemonnee en als je kampeert zoals wij….in je tent. Een Noordwesterstorm kan deze ritsen niet kapot krijgen.

Over kamperen gesproken: vorige week zetten wij onze tent (met YKK rits) op in Sneek. Laat daar nou toevallig al een halve eeuw de Nederlandse tak van het Japanse bedrijf staan. Het zijn gewoon de beste ritsen van de wereld. Ze zijn stevig mooi en betrouwbaar. Er is haast geen merk dat geen gebruik maakt van YKK.
Alles kits met die rits: in Sneek zijn ze trots op hun ij-k-k.

Dat wij bij Textiel en Vorm werken met de Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha: dat spreekt voor zich.

foto en bron: NRCQ.nl
edited by: pomelo.nu

zaterdag, 30 mei 2015 18:51

"Van Katoen"

Laatst schreef ik over Tweed, de sterke wollen stof uit Schotland. De Tweed bleek ook een rivier te zijn.
Katoen, het populaire “zusje” van de wollen stof is vandaag aan de beurt om eens nader belicht te worden. Wat blijkt na enig speurwerk? De Katoen is ook een rivier. Maar dan in Rusland. Dat is toeval. En wel leuk om even te vermelden.
Maar goed: we gaan het hebben over katoen.

“Hem van Katoen geven” is een spreekwoord met vele betekenissen. Het komt erop neer dat je “je beste beentje voorzet” of “er vaart achter zet” of “iemand een pak rammel geeft”. Dat laatste komt niet zo leuk over…..maar alle drie de betekenissen stralen kracht uit.
En dat is wat Katoen is: sterk. Daarnaast heeft katoen nog vele andere eigenschappen waar iedereen zo blij mee is: het is huidvriendelijk, heeft een goede vochtopname, is gemakkelijk te verwerken, zeer goed te verven en staat bekend om zijn goede prijs/kwaliteit verhouding. 

Wat we van katoen minder fijn vinden is hij nogal krimpt in de was (5%). Vandaar dat ik de stof eerst altijd even in de wasmachine gaat voordat ik hem ga verwerken. Dat er veel chemicaliën nodig zijn om het proces van plant naar product goed te laten verlopen is ook een minpunt. Vandaar ook dat er steeds meer biologisch geteeld gaat worden. Zodat katoen zijn naam “natuurproduct” weer goed waar kan maken. 

Tot slot: ik ben dol op katoen. Behalve wanneer ik achter de strijkplank sta met een verkreukeld uit de was gekomen kledingstuk dat veel warmte en doorzettingsvermogen vraagt om weer toonbaar te worden. Dan geeft ik hem van katoen….dat katoentje.

Viscose: nog een zusje uit de familie van Textiel van natuurlijke oorsprong. Deze kreukt niet…….Over deze stof een volgende keer meer.

edited by: pomelo.nu

zondag, 17 mei 2015 13:20

Coupeuse/Coupeur

Eerder schreef ik over de Costumière. De opleiding die gevolgd kan worden om de basistechnieken van het naaien goed onder de knie te krijgen. Wanneer de opleiding tot Costumière succesvol afgerond is dan is er weer een vervolg: de opleiding tot Coupeuse (of Coupeur). Zowel mannen als vrouwen kiezen voor deze opleiding. Vanaf nu schrijf ik over de Coupeuse en bedoel daarmee ook de Coupeur. Dat bovenstaand plaatje een vrouw is; excuus aan de mannen. Het is een leuk plaatje dat de “flair” van het beroep toepasselijk aan geeft.

Tijdens deze opleiding wordt nog dieper ingegaan op de reeds in de costumièreopleiding behandelde stof. Zo leer je tekenen en vervaardigen van mantels, colberts, avondkleding, bruidskleding, en nieuwe naaitechnieken op een professioneler niveau waardoor de kleding nog mooier wordt. In deze opleiding is het ontwerpen van kleding een geheel nieuwe vaardigheid. Wat je ogen zien…willen je handen maken. Wat je in je hoofd hebt als leuk model….daar kan je vorm aan gaan geven door zelf een patroon te maken.
In deze branche-erkende opleiding maak je ook kennis met het maken van kleding voor bijvoorbeeld mensen met niet modale maat of een lichamelijke beperking. Tevens leer je op een gemakkelijke manier bepaalde patronen te vergroten of verkleinen.

Van je passie je werk maken:
En er zijn verschillende soorten bedrijven waar je werkzaam kan zijn als je je diploma op zak hebt. Een Coupeuse werkt doorgaans voor modeontwerpers, kleermakers , een theateratelier, kledingwinkel of confectiebedrijf.
De opleiding Coupeuse/Coupeur is MODINT gecertificeerd en branche-erkend. HCH modevakscholen heeft de lesstof ontwikkeld. Bij Textiel en Vorm kan de opleiding gevolgd worden. Neem voor informatie gerust contact op via de contactpagina.

edited by: pomelo.nu

dinsdag, 28 april 2015 14:21

Costumière

De basistechnieken van het naaien zijn voor jou gesneden koek. Bovendien merk je dat je enthousiast geworden bent over het maken van je eigen kleding. Misschien denk je er zelfs wel over hier je beroep van te gaan maken?
Dan is er een vakopleiding voor jou die een eerste stap zou kunnen betekenen.


Textiel en Vorm biedt de opleiding Costumière aan die door HCH modevakschool is ontwikkeld. Deze opleiding is erkend en gecertificeerd door MODINT: de ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel.
De opleiding tot costumière geeft je een brede basis voor vele vaardigheden. Aan bod komen het patroontekenen, specifieke naaitechnieken en textielwarenkennis. In theorie en praktijk leer je de fijne kneepjes van het vak.

Op de website van HCH-modevakschool is uitgebreide informatie te vinden over de Costumière-opleiding: http://www.hch-cursussen.nl/opleiding/costumiere. Ben je nieuwsgierig of het volgen van deze opleiding bij Textiel en Vorm iets voor jou kan zijn? Neem dan gerust contact op via de contactpagina.

edited by: pomelo.nu

dinsdag, 21 april 2015 18:36

Vakantieplannen

De zon laat zich weer zien. De temperaturen lopen op. Zijn de vakantieplannen al gemaakt? Wordt het Vlieland, of dit keer een tocht door de Sahara? In dat laatste geval is het handig om hoofd, haar en huid te beschermen tegen zon en zand. In het eerste geval eigenlijk ook. Op Vlieland kan het flink waaien…..en is er zand genoeg.

Ben je nog maar net begonnen met naailes…en is het jouw doel om die naaimachine te leren kennen in recht toe en rechtaan stikken? Wil je een zoom leren maken die niet lubbert of plooit? Dan is het niet zo gek om eens een mooie lap stof op de kop te tikken en aan de slag te gaan. En deze eenvoudige techniek onder de knie te krijgen. Overigens: voor het uitmeten en snijden kan nu gebruik gemaakt worden van de nieuwe aanwinst bij Textiel en Vorm: textielenvorm.nl/nieuws/stof-snijden. Maak nu die sjaal die ie je ook nog kan gebruiken als omslagrok. Handig voor in die vakantiekoffer waar het toch vaak passen en meten is om alles mee te krijgen. Dit past er altijd wel bij.

edited by: pomelo.nu

maandag, 06 april 2015 15:38

Lockmachine

Wat kan je daarmee?  De Lockmachine of ook wel “Overlock” genoemd is een aanvulling op de naaimachine. Deze multifunctionele machine verwerkt op een soepele manier soepele stoffen. Stoffen die rekbaar zijn. Stoffen waar een stretch inzit. De tricotjes.

Voor als je bijvoorbeeld een sweater wil maken, of een t-shirt of een joggingbroek is deze manier van werken “het neusje van de zalm”. Bovendien bespaar je veel tijd als de handigheid van werken met de Overlock er eenmaal goed in zit.

In onderstaande flitsdemo zie je waar het multifunctionele in zit: stikken, afhechten en afsnijden gebeurt in een handeling. Snel, efficiënt en met een professioneel resultaat. De zoomranden en ziet er perfect uit.

Bij Textiel en Vorm staat de machine in permanente opstelling….klaar voor gebruik. Want ik werk er veel mee. Wil je uitleg oefening en handigheid opdoen in het verwerken van tricot stoffen tot een kledingstuk: ik ben een fan…en vind het leuk om tijdens de lessen aandacht aan te besteden.

edited by: pomelo.nu

Gerelateerde video

zondag, 22 maart 2015 15:48

Singer: Icoon in beeld

De Engelsman Thomas Saint wordt gezien als de uitvinder van de naaimachine (1790).
Het Britse kledingconcern All Saints-Styles and Clothing hebben hier hun naam aan verbonden. Ze zijn fan van de Singer machines uit de “oude naaidoos”. Waar je ook kijkt: meters naaimachine prijken aan de wanden en in de etalages. Hoe verzamel je zoveel machines…maar dat is even een praktische vraag terzijde. Het staat leuk. En is weer eens wat anders dan een paar paspoppen die de laatste collectie tonen. Eerlijk is eerlijk.

De machines komen mij bekend voor. Wij hadden er vroeger thuis ook zo een. Mijn eerste stiksels heb ik hier op gemaakt. En nu staat hij bij mij in het atellier. Een Singer. Met een draaiwiel. Mechanisch. Zoveel leuke kinderjurkjes als daarop gemaakt zijn door mijn moeder. En gordijnen en jassen en kussens. Als ik mijn ogen dicht doe hoor ik het geluid nog. En: hij doet het nog steeds.

Wat Thomas Saint in 1790 natuurlijk niet wist is dat wij bij Textiel en Vorm nu ook werken met machines die snijden en naaien en hechten tegelijk: de Lockmacine. Daarover een volgende keer.

edited by: pomelo.nu

zondag, 15 maart 2015 09:59

Maatwerk

Maatwerk

Kledingmaten voor dames verschillen. Per merk. Per land. Als je in Nederland bijvoorbeeld maatje 40 hebt zal je in Frankrijk maat 42 uit het rek moeten halen om te passen. En in Italië maat 46 (oeps). In de VS zal maat 12 voor jou dan de goede maat zijn. Deze verschillende maataanduidingen staan wel weer voor Medium.

Nu weet ik het niet meer…….kan dat niet anders? Als ik lees hoe lang er al nagedacht wordt om meer uniformiteit in de maataanduidingen te krijgen vrees ik dat het een lastige kwestie is.
Dat waar men al zo lang aan gewend is….in elk individueel land…laat zich niet zo makkelijk ombuigen. De grote modehuizen in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië hebben hierin ook een bepalende vinger in de pap. Zij staan er bepaald niet om te springen om hun petite voortaan als medium te verkopen. Of andersom. Ze zijn gehecht aan hun eigen maat.

De International Orginazation for Standardization wil het zo graag; een Internationale norm. Wij ook? Of zullen we gewoon de tabellen gebruiken die er zijn. Zelf vind ik dat niet zo’n probleem. Ik wil het gevoel dat mijn maat in bijvoorbeeld Italië “niet klopt” liever tussen haakjes plaatsen. Ik weet hoe het zit. Het is maar een aanduiding.

Maar waar hebben we het over….kleding kopen? We maken het gewoon. Met een standaard patroon. Of precies nagemaakt van een goed zittend eigen kledingstuk. Of voor nog meer perfectie…met een maatpatroon speciaal voor jou gemaakt. Dat kan bij Textiel en Vorm.

edited by: pomelo.nu

zondag, 01 maart 2015 15:18

Culotte

De broekrok is terug. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht ooit nog eens over dit fenomeen uit de jaren 80 te gaan schrijven. De broekrok was onderwerp van veel kritiek. En werd geassocieerd met lomp. onvrouwelijk, degelijk en saai. Youp van het Hek heeft er in een van zijn conferences ook het nodige over gezegd. De vrouw in een geruit wollen rok, of was het en broek….daar was veel mis mee. Volgens mij werden daarna niet veel vrouwen meer in dit kledingstuk gesignaleerd. Zelf heb ik mij er eigenlijk ook nooit aan gewaagd.

De jaren 80. We laten dit even achter ons en gaan eens met frisse blik opnieuw bekijken of de broekrok iets voor ons kan zijn als kledingstuk waar je wel heel goed mee voor de dag kan komen.
De naam is veranderd in “Culotte”. Dat scheelt. En ik vind hem leuk. Zo’n leuke goed vallende korte of lange broek(rok) kan met het kiezen van de juiste stof zo mooi staan. En je kan er zowel sportief als op “chique” mee op de Catwalk.
Patronen zijn er weer volop. Wil je het proberen…dat kan!

edited by: pomelo.nu

Pagina 1 van 2