dinsdag, 04 oktober 2016 16:30

Patchwork en Karl

Geschreven door

Karl Lagerfeld is sinds 1983 hoofdontwerper van modehuis Chanel. Van dit modehuis hebben we eerder de quilt-techniek langs zien komen (Quilten en Coco). Karl gebruikt op zijn beurt ook een oude techniek die past in de lijn van het Franse modehuis. Hij koos onlangs voor Patchwork, dat in de 18e en 19 e eeuw veel werd toegepast.

Patchwork is een handwerktechniek waarbij lapjes katoenen stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid. "Patch" betekent lapje stof. De lapjes stof kunnen in verschillende kleuren, dessins en vormen gebruikt worden, waardoor er ontelbare mogelijkheden zijn om tot een origineel eindproduct te komen.

Karl had nog wat lapjes liggen. En maakte er en bonte verzameling jasjes, jurken, rokken en tasjes van. Door te Matchen en te Patchen. Het zijn geen creaties die je aan zal doen bij bijvoorbeeld het doen van de boodschappen of andere alledaagse activiteiten. Maar daar was het hem vast niet om te doen. Het is mooi om te zien wat er allemaal gemaakt kan worden met een combinatie van oude techniek en eigentijdse fantasie.

Wil je zijn op Patchwork geïnspireerde collectie zien? Kijk dan op:

http://www.telegraph.co.uk/fashion/brands/chanel-cruise-2016-collection-seoul/

Wil je zelf aan de slag met naald, draad, lapjes stof en mallen van karton? Dan kan dat bij Textiel en Vorm.

dinsdag, 03 mei 2016 15:26

Quilten en Coco

Geschreven door

Modegiganten laten zich natuurlijk vaak inspireren door oude technieken en toepassingen.
Zo liet Coco Chanel (1883-1971) zich terug voeren naar vervlogen tijden en kwam uit bij het Romeinse rijk. Waar het quilten een bezigheid was die wellicht ontstond om lekker warm te blijven. Want: quilten is het op elkaar stikken van een aantal lagen textiel zodat een “Puffy” resultaat ontstaat. Een quilt is van oorsprong een doorgestikte deken. Warm, dik en comfortabel.

Nou zal Coco in het quilten niet als hoofdzaak een warmtebron gezien hebben. Want hout-en kolenkachels en later de centrale verwarming deden dat warm houden vast voor haar. Zij zal op zoek zijn gegaan naar een modieuze toepassing van de doorgestikte stoffen die eigentijdse originaliteit uitstraalde. En een mogelijkheid om zich te onderscheiden. Zo ging zij ontwerpen maken die geschikt waren om te quilten.

We kennen het resultaat. De tasjes. De dure tasjes die zo vaak nagemaakt worden over de hele wereld. De kopieën onderscheiden zich vaak niet van de “echte”. Nog steeds is het een modeartikel dat in Fashionland niet meer is weg te denken.

Dat hadden de Romeinen toch nooit gedacht.

De volgende keer schrijf ik over nog een techniek die ver terug voert. Patchwork. Daarbij komt een andere modeontwerper automatisch in beeld: Karl Lagerfeld.

zondag, 20 september 2015 13:29

Hightech Mode

Geschreven door

Op Prinsjesdag 2015 konden we een heel bijzondere outfit bewonderen. Minister Bussemaker van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap liet zien hoe verrassend mode kan zijn als je gebruik laat maken van de nieuwste technieken.

Zij gaf wetenschappers aan faculteit Industrial design van de Technische Universiteit Eindhoven de opdracht haar te kleden voor deze bijzondere dag. Voor het ontwerp van de schoenen en de jurk is de Minister eerst door een 3D body-scan de "maat genomen".

De jurk en hoed werd door middel van computermodellen ontworpen. Om het digitale ontwerp te vertalen naar tastbaar ontwerp werd gebuikt gemaakt van een traditionele techniek – het zeefdrukken.  Dit vond  plaats in de werkplaats van ArtEZ in Arnhem. De hakken van haar schoenen en haar handtas werden uitgeprint in 3D. 

Wat zou het leuk zijn als ik zelf modellen kan 3D body-scannen in de toekomst. En aan kan bieden dat asseccoires bij mij in het atelier even uitgeprint kunnen worden. Zal het er ooit van komen? Ik ga het op de voet volgen. Misschien gaan deze ontwikkelingen sneller dan we nu denken.  

Gerelateerde video

dinsdag, 21 april 2015 18:36

Vakantieplannen

Geschreven door

De zon laat zich weer zien. De temperaturen lopen op. Zijn de vakantieplannen al gemaakt? Wordt het Vlieland, of dit keer een tocht door de Sahara? In dat laatste geval is het handig om hoofd, haar en huid te beschermen tegen zon en zand. In het eerste geval eigenlijk ook. Op Vlieland kan het flink waaien…..en is er zand genoeg.

Ben je nog maar net begonnen met naailes…en is het jouw doel om die naaimachine te leren kennen in recht toe en rechtaan stikken? Wil je een zoom leren maken die niet lubbert of plooit? Dan is het niet zo gek om eens een mooie lap stof op de kop te tikken en aan de slag te gaan. En deze eenvoudige techniek onder de knie te krijgen. Overigens: voor het uitmeten en snijden kan nu gebruik gemaakt worden van de nieuwe aanwinst bij Textiel en Vorm: textielenvorm.nl/nieuws/stof-snijden. Maak nu die sjaal die ie je ook nog kan gebruiken als omslagrok. Handig voor in die vakantiekoffer waar het toch vaak passen en meten is om alles mee te krijgen. Dit past er altijd wel bij.

edited by: pomelo.nu

maandag, 06 april 2015 15:38

Lockmachine

Geschreven door

Wat kan je daarmee?  De Lockmachine of ook wel “Overlock” genoemd is een aanvulling op de naaimachine. Deze multifunctionele machine verwerkt op een soepele manier soepele stoffen. Stoffen die rekbaar zijn. Stoffen waar een stretch inzit. De tricotjes.

Voor als je bijvoorbeeld een sweater wil maken, of een t-shirt of een joggingbroek is deze manier van werken “het neusje van de zalm”. Bovendien bespaar je veel tijd als de handigheid van werken met de Overlock er eenmaal goed in zit.

In onderstaande flitsdemo zie je waar het multifunctionele in zit: stikken, afhechten en afsnijden gebeurt in een handeling. Snel, efficiënt en met een professioneel resultaat. De zoomranden en ziet er perfect uit.

Bij Textiel en Vorm staat de machine in permanente opstelling….klaar voor gebruik. Want ik werk er veel mee. Wil je uitleg oefening en handigheid opdoen in het verwerken van tricot stoffen tot een kledingstuk: ik ben een fan…en vind het leuk om tijdens de lessen aandacht aan te besteden.

edited by: pomelo.nu

Gerelateerde video

maandag, 16 februari 2015 13:48

"Door het oog van de naald"

Geschreven door

Elke week op woensdagavond op RTL4 maken 10 duo's hun mooiste creaties met de naaimachine. Couturespecialiste Nelleke Rimmelzwaan en fashiondeskundige Maik de Boer beoordelen alles met een vakkundig oog. In dit “Heel Holland Bakt”-achtige programma gaat de wedstrijd over het maken van de mooiste creaties met naald en draad. Dat is ons cookie…dus kijken we mee. Op de woensdagavond met onze eigen naaigroep.

Met een schuin oog natuurlijk. Want het maken van de eigen creaties vergt grote aandacht en concentratie. Gelukkig hoef ik niet te jureren. En hoef ik niemand weg te sturen omdat de techniek bijvoorbeeld niet helemaal in orde is. Want daar ben ik juist voor. Steeds een nieuwe stap maken. Ieder individueel begeleiden daarmee. Hoe leuk vind ik dat! En het liefst hou ik de hele groep bij elkaar.

Lesondersteuning is altijd fijn. Op You-tube zijn verschillende korte of langere video’s te vinden die specifieke kennis kunnen vergroten.
Zo zijn er ook door de makers van “Door het oog van de naald” instructiefilmpjes geplaatst.
Deze gaat over “Het rimpelen van stof”…hoe doe je dat.

edited by: pomelo.nu

Gerelateerde video

zaterdag, 07 februari 2015 18:09

Spijkerbroeken..."zoom-in" op de zoom

Geschreven door

Spijkerbroeken-blues.

Met een spijkerbroek is het altijd wat. Veel leuks…maar ook wel wat lastigheden. Met name de zoom. Die is dik en stug. Een spijkerbroek kopen: hoe vaak maak je mee dat de broek die aan alle kanten perfect zit qua lengte ook precies goed is?

Vroeger: legde ik die zoom er even in met de hand. Op een manier die altijd weer los ging. Op school had ik veiligheidsspelden bij me. Om het even snel te fixen als het weer zover was. Met kauwgom had het ook gekunt (dat toch maar niet). Of met een nietmachine. Maar om deze nou mee te nemen in je schooltas? Later toen rafels onderaan je broek in de mode waren was het makkelijk. Een zoom was not-done.. Dus trokken we de zoom gewoon een beetje los.

Nu: Rafels zijn uit de mode. Met de hand de broek omzomen ook. Kauwgom, veliligheiddsspelden en niet-machines ook. Nu zijn er speciale technieken. En speciale materialen. En speciale garens. En goede naaimachinevoetjes.

Een perfecte rand onderaan de spijkerbroek is de norm. Een zoom waarbij de karakteristieke spijkerbroeken-rand toch zichtbaar blijft.

Die leer je maken bij Textiel en Vorm.

edited by: pomelo.nu