woensdag, 09 mei 2018 18:39

Velvet

Geschreven door

Velvet is een serie van Spaanse bodem en speelt in de vijftiger jaren. In totaal zijn er vier seizoenen gemaakt.
Velvet is één van de meest prestigieuze modehuizen van Spanje. De kleding die daar verkocht wordt komt uit eigen atelier.
Ana Ribera is de hoofdpersoon. We volgen haar in de ontwikkeling van naaister, coupeuse, ontwerpster tot stijlicoon. 


Wanneer Ana, als weeskind, naar de zaak komt wordt ze al snel vriendjes met Alberto Márquez Navarro, hij is de erfgenaam van de winkel. Ana’s oom Emilio die chef is in de zaak ontfermt zich over zijn kleine nichtje. Alberto en Ana  groeien samen op en het is een kwestie van tijd voor ze ook op elkaar verliefd worden. Daar ontstaat dan wel gelijk het grote probleem. Want hoe kan Alberto nou ooit een relatie krijgen met een meisje van de werkvloer? Het is de rode draad in dit verhaal. Romantiek is een belangrijke factor in deze serie.


Waar ik graag naar keek was het fantastische decor waarin alles zich afspeelde. De mode, de stijl, de stoffen en de ateliers waar de mooiste Haute Couture gemaakt werd hielden mij aan de buis gekluisterd. Het suizen van de naaimachines. Het behoedzaam knippen van de prachtigste stoffen die duidelijk niet van de lapjesmarkt kwamen. De accessoires die in de winkel verkocht werden als onmisbaar detail bij de jurken van de allerrijksten van Madrid. In de loop van de seizoenen zie je dat Ana de mode toegankelijker wil maken voor een groter publiek. Als meisje van eenvoudige komaf  heeft zij hart voor de lagere sociale klasse. Ook zij mogen er mooi uitzien in betaalbare eigentijdse mode. De Prêt-à-Porter wordt geboren. Lees in mijn volgende blog hierover. En als het enigszins kan: kijk naar de serie. Velvet. Op Netflix.

zondag, 01 maart 2015 15:18

Culotte

Geschreven door

De broekrok is terug. Eerlijk gezegd had ik niet gedacht ooit nog eens over dit fenomeen uit de jaren 80 te gaan schrijven. De broekrok was onderwerp van veel kritiek. En werd geassocieerd met lomp. onvrouwelijk, degelijk en saai. Youp van het Hek heeft er in een van zijn conferences ook het nodige over gezegd. De vrouw in een geruit wollen rok, of was het en broek….daar was veel mis mee. Volgens mij werden daarna niet veel vrouwen meer in dit kledingstuk gesignaleerd. Zelf heb ik mij er eigenlijk ook nooit aan gewaagd.

De jaren 80. We laten dit even achter ons en gaan eens met frisse blik opnieuw bekijken of de broekrok iets voor ons kan zijn als kledingstuk waar je wel heel goed mee voor de dag kan komen.
De naam is veranderd in “Culotte”. Dat scheelt. En ik vind hem leuk. Zo’n leuke goed vallende korte of lange broek(rok) kan met het kiezen van de juiste stof zo mooi staan. En je kan er zowel sportief als op “chique” mee op de Catwalk.
Patronen zijn er weer volop. Wil je het proberen…dat kan!

edited by: pomelo.nu